Φέτος, η Παγκόσμια Μέρα για το Νερό (22 Μαρτίου) έχει ιδιαίτερη σημασία: διατυπώνονται τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής. Πρέπει να δώσουμε έμφαση, αλλιώς αφήνουμε το δρόμο ανοιχτό σε αχρείαστες εργολαβίες και ιδιωτικοποίηση.
φράγμα Αλφειού, Ηλεία |
Το 2012 κρίνονται τα σχέδια διαχείρισης υδάτων για κάθε λεκάνη απορροής, σύμφωνα με την εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60. Οι δράσεις για να αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία, την ερημοποίηση, την απώλεια των υπόγειων νερών, τη ρύπανση, τις πλημμύρες αλλά και τη συντήρηση των δικτύων και την οικονομία στην άρδευση και την ύδρευση πρέπει να προσδιοριστούν ΤΩΡΑ.
Αν κάποιοι δεν πιστεύουν στα διαχειριστικά σχέδια, ας συγκινηθούν από το γεγονός ότι μόνο οι δράσεις που θα προβλέπονται σε αυτά θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση.
Αν κάποιοι πιστεύουν ότι η οικονομία είναι πιο σοβαρό θέμα, ας αναλογιστούν ότι η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισμός, η βιομηχανία, η υγεία και οι δημόσιες δαπάνες καθορίζονται από το νερό.
Τα διαχειριστικά σχέδια για τα τρία υδατικά διαμερίσματα της Δυτικής Ελλάδας – Δυτική Πελοπόννησος, Βόρεια Πελοπόννησος και Δυτική Στερεά - βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση http://wfd.opengov.gr/. Ωστόσο, η έλλειψη ενημέρωσης και οι άπειρες λεπτομέρειες, που αποτρέπουν στον απλό χρήστη να σχηματίσει άποψη, αφήνουν τη διαβούλευση να περνά «στα ψιλά». Αυτό είναι πολιτική επιλογή που αφήνει πεδίο ανοιχτό σε ομάδες που θέλουν μονομερή εφαρμογή της Οδηγίας για να προωθήσουν μεγάλα αχρείαστα έργα.
Αντί να εστιάσουμε στη συντήρηση των δικτύων και στην οικονομία, που περιορίζουν τη σπατάλη πάνω από 50%, προτείνουμε νέα φράγματα και νέα δίκτυα – προσφορά στην ιδιωτικοποίηση.
Το ΥΠΕΚΑ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλουν, όσο είναι καιρός, να εμπλέξουν την κοινωνία και να μην αφήσουν τη διαβούλευση μόνο στους ειδικούς. Αλλιώς θα ευθύνονται για ελλιπέστατα διαχειριστικά σχέδια και για μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα όταν έρθει η ώρα