Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Αιολικά Πάρκα: το μεγάλο στρατηγικό λάθος

Όσοι ενδιαφερόμασταν για την προστασία της άγριας φύσης κάναμε το λάθος να μην ξεκαθαρίσουε κάτι απλό: τα Αιολικά Πάρκα επηρεάζουν την άγρια φύση όχι τον άνθρωπο.Η δαιμονοποίηση των Αιολικών Πάρκων έκανε, τελικά, κακό στην άγρια φύση. Με το να θεωρούνται «οχλούσες δραστηριότητες» και να προβλέπονται περιορισμοί έως και λίγων χιλιομέτρων από οικισμούς, δρόμους, τουριστικές περιοχές κ.λπ. συρρικνώνεται κατά πολύ ο διαθέσιμος χώρος εγκατάστασής τους. Και τότε, πού θα μπουν οι ανεμογεννήτριες; Μα φυσικά εκεί όπου υπάρχουν λιγότερες αντιστάσεις, λιγότεροι άνθρωποι, λιγότερες υποδομές. Δηλαδή ακριβώς εκεί όπου έχουν καταφύγει σπάνια είδη ή υπάρχουν αδιατάρακτα οικοσυστήματα - άρα στις προστατευόμενες περιοχές. 
Έπρεπε από την αρχή να πούμε ότι τα Αιολικά, μαζί με τα συνοδά τους έργα, προκαλούν μεγάλη όχληση και καταστροφή ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Οι προσκρούσεις, ο εκτοπισμός από μεγάλες περιοχές, η αλλοίωση ενδιαιτήματος, η επιβάρυνση των καθημερινών συνηθειών και το "ανοιγμα" παρθένων περιοχών με πυκνά οδικά δίκτυα και υποδομές είναι πολύ σοβαρά προβλήματα για την άγρια πανίδα, όχι όμως για τον άνθρωπο.
Εμείς δεν ανήκαμε στους NOT IN MY BACKYARD (βάλτε τα όπου θέλετε αλλά όχι στην αυλή μου) αλλά στους IN MY BACKYARD (βάλτε τα στην αυλή μου και αφήστε ήσυχη την παρθένα φύση).
"Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα": Αν είχαμε πει ότι τα Αιολικά Πάρκα μπορούν να μπαίνουν κοντά και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, σε καλλιέργειες κ.λπ. τότε:
... ίσως να είχαμε αποτρέψει το ΥΠΕΚΑ και τους επενδυτές να επιμένουν για τα άγρια βουνά. Αν μη τι άλλο, θα είχαμε βοηθήσει κάποια σπάνια είδη (ιδίως τα μεγάλα αρπακτικά πουλιά που κυριολεκτικά εξοντώνονται άμεσα ή έμμεσα από τα Αιολικά Πάρκα) τα οποία δεν έχουν τρόπο να μιλήσουν για το δίκιο τους.
Αντίθετα, αν από την αρχή είμασταν ΥΠΕΡ των Αιολικών και τονίζαμε ότι δεν κάνουν κακό στον άνθρωπο (ο θόρυβος και αισθητική ρύπανση είναι μια ελάχιστη "θυσία" προκειμένου να αποτρέψουμε καταστροφικές κλιματικές αλλαγές), θα βοηθούσαμε να συνταχθεί ένα Χωροταξικό που δεν θα "έριχνε" με τόσο βάναυσο τρόπο τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου