Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αποκέντρωση: η μόνη προοπτική για την Ολυμπία



Με αφορμή την πρωτοφανή ληστεία στο μουσείο της Ολυμπίας :

Η προστασία και ανάδειξη του παγκόσμιου μνημείου προϋποθέτει πέρασμα ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια


Σε ένα αρχαιολογικό χώρο που πέρσι επισκέφθηκαν 1.000.000 οργανωμένοι τουρίστες δεν μπορεί να αποκαλύπτεται τέτοια ένδεια σε υποδομές και προσωπικό. Πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό; Η μόνη λύση είναι να περάσει η πολιτιστική πολιτική στην Περιφέρεια ώστε οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες να έχουν ευελιξία και να υφίστανται κοινωνικό έλεγχο.

Οι οικονομικοί πόροι για να ασκηθεί αυτή η πολιτική μπορούν να αντληθούν εύκολα από τους επισκέπτες. Κανένας από τους ένα εκατομμύριο τουρίστες που αποβιβάστηκαν πέρσι από τα κρουαζιερόπλοια δεν θα είχε αντίρρηση να επιβαρυνθεί με -ας πούμε- 50 λεπτά, προκειμένου αυτές οι 500.000 € να επενδυθούν για τη διαφύλαξη του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό όμως προϋποθέτει και κάποιου είδους φορολογική αποκέντρωση διότι ο μόνος τρόπος να εισπραχθεί αυτό το ποσό είναι να μπορεί ο Δήμος ή Περιφέρεια να επιβάλει τέλος σε κάποια πάγια δαπάνη των τουριστών – για παράδειγμα στο κόστος της μεταφοράς τους από το λιμάνι στην Ολυμπία. 

Φυσικά, αυτά απαιτούν θεμελιώδεις αλλαγές στη νομοθεσία – κυρίως όμως αλλαγές στη νοοτροπία. Πρέπει να μπουν άμεσα στο σχεδιασμό μας ώστε κάποια μέρα πρέπει να γίνει πράξη η αποκέντρωση και η αληθινή μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου