Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Εναλλαγή: τρόπος διακυβέρνησης, όχι μοιρασιά προνομίων

Η εναλλαγή στις αιρετές θέσεις έχει κάποια μειονεκτήματα (π.χ., την πρόωρη αντικατάσταση ενός «πετυχημένου» από κάποιον «υποδεέστερο»). Ωστόσο, σε βάθος χρόνου, τα πλεονεκτήματα υπερτερούν.
Αυτό το μήνα οι Οικολόγοι Πράσινοι προβάλουν με έμφαση την εναλλαγή του πρώτου Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο με τον δεύτερο στη λίστα κατά τις Ευρωεκλογές του 2009 Νίκο Χρυσόγελο.  Αυτό θα αναδείξει τη διαφορετικότητα των ΟΠ. Χρειάζεται όμως προσοχή. 
Η κοινωνία γνωρίζει ότι οι θέσεις εξουσίας έχουν προνόμια. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για εναλλαγή σε αυτές τις θέσεις, πρέπει να εξηγούμε ότι δεν πρόκειται για μοιρασιά αυτών των προνομίων. Διότι αυτό συμβαίνει συχνά - ιδιαίτερα στους Δήμους.
Από τότε που προβλέπεται αντιμισθία για τους Αντιδημάρχους, κάθε χρόνο αλλάζουν πολλές Αντιδημαρχίες προκειμένου να «βολευτούν» όσο γίνεται περισσότερα από τα στελέχη της δημοτικής πλειοψηφίας. Συχνά, δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, ότι, π.χ., η εναλλαγή γίνεται για «ανανέωση». Απλά, ήρθε «η σειρά» άλλου. Η κοινωνία αποδέχεται κατά ένα νοσηρό τρόπο το γεγονός ότι η Δημαρχία αποτελεί «λεία» που κάποιοι κατέκτησαν και τώρα μοιράζονται. Τα περί εναλλαγής τα «ακούνε βερεσέ».
Ας μην αναμένουμε αυτόματη θετική αντίδραση όταν διατυμπανίζουμε την εναλλαγή. Όσοι το κάνουν, πρέπει να αναδείξουν πειστικά τα πλεονεκτήματα. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου